Polyuretanskum det
vill säga skumplast
Skumplast kännetecknas av att det är lätt, elastiskt och tåligt. Egenskaperna skiljer sig i fråga om täthet, cellstruktur, mjukhet, elasticitet och andra tekniska egenskaper.
Valet av material görs i enlighet med tillämpningen och slutproduktens ändamål och krav.
Hållbar skumplast passar
många ändamål
Polyuretanskumkvaliteterna är mycket säkra och hållbara i användning. Skumplaster kan också användas i flerskiktslösningar. Genom att ytbelägga materialet på lämpligt sätt kan man förebygga att vätskor och smuts sugs upp av materialet, eller skapa en representativ ytbeklädnad. Att fästa materialet är lätt tack vare en klisteryta.
Skumplaster används inom industrin och byggkonstruktion för många olika ändamål, exempelvis i tätningsmaterial, för ljud- och värmeisolering samt för filtrering av luft och vätskor. Skumplaster lämpar sig även för förpackning av känsliga produkter, som utfyllnadsmaterial och för möbel- och byggindustrin osv.
Vad är
skumplast?
Polyuretanskumplast, mer allmänt känd som skumplast, är porös, mjuk cellplast med öppna celler som sjunker ihop och som återgår till sin form. Dess huvudkemikalier är polyol och isocyanat. Dessutom används flera tillsatser, såsom katalysator, stabiliseringsmedel samt färg- och brandskyddsmedel. Drivmedlet är vatten. Varje skumplastkvalitet har sitt eget specifika recept. Det finns tusentals olika skumplastkvaliteter: standardskumplaster, brandskyddade, viskoelastiska, antistatiska, högelastiska, riven skumplast, retikulerade och impregnerade samt andra specialkvaliteter. Flotation är en kontinuerlig process med en kemisk reaktion som resulterar i polyuretan.
Materialfördelar:
Polyeter
- Mjukhet och elasticitet
- Hög hållbarhet, slitstyrka och nötningsmotstånd
- God hydrolystid
- Angenäm komfort
- God stabilitet i syror och baser
- Oljebeständighet
- Mögelbeständighet
- Lätt att stansa
Polyester
- Regelbunden cellstruktur
- Goda mekaniska egenskaper – Hög brottgräns
- Bättre värmebeständighet
- Bättre beständighet mot vissa organiska lösningsmedel
- UV- och ljusbeständighet
- Kan flamlamineras
- Motstånd mot lösningsmedel
- Åldringsbeständighet (förutom vid fukt)
- Bättre i akustiska tillämpningar (högre luftmotstånd)